О Поклоништву

Најдревнији назив за особу која се поклања светињи налазимо у Светом писму – поклоник (Пс 85,2; Дап 8,27), из чијег имена се јасно види сврха пута у Свету Земљу – поклоњење Светом месту.

Руски назив за поклоника је Паломник, што у преводу значи онај који се поклања са палмом која има симболику победе Христовог Васкрсења.

Сви поклоници који са благословом Српске цркве иду у Свету Земљу добијају од Јерусалимског патријарха грамату у коју уписују испред имена и презимена и новодобијену титулу Хаџи.

Пријем код Патријарха Јерусалимског Теофила III

Хаџија од речи Хаџи што у преводу значи онај који се поклонио (Христовом Гробу и осталим светим местима наведеним у грамати).

Ипак, најлепши назив за поклоника јесте из арапског језика и гласи Христогробац.

Први поклоници у Светој земљи били су Анђели небески. У књизи о Јову читамо како су Анђели клицали када је Бог стварао свет. После прародитељског греха они су вековима ћутали.

Тренутак када су поново проговорили и клицали био је везан за рођење Богомладенца Христа у Витлејемској пећини Вертеп.

Песма Анђела орила се посвуда “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.”

Пастири као представници Јеврејског народа поклањају се Христу и приносе на дар бело јагње.

Као представници целокупног човечанства и потомака три Нојева сина (Сим, Хам и Јафет) Богомладенцу Христу поклањају се три мудраца од Истока и својим даровима (злато, тамјан и смирна) исповедају две природе Христове јер је Богочовек Христос био истинити Бог и истинити човек.

Значајни поклоник Свете земље који је у истој провео 3,5 године живота, и одобравао поклоничка путовања у Свету земљу био је Свети Николај Мирликијски, најчешћа слава у Срба.

На поклоничка путовања треба ићи духовно припремљен. Таква припрема подразумева пост и молитву, како би се поклоник у Светињи, ако је могуће причестио Светим Тајнама.

О Светим местима која се посвећују треба нешто прочитати, научити, а после повратка своја искуства преносити свим људима добре воље.

Хаџи Драган Поповић је дипл. теолог СПЦ, вероучитељ и
дугогодишњи водич и помоћник свештеницима који у Свету земљу иду са поклоничким групама благословом Српског патријарха од далеке 1993 године.

У Свету земљу треба ићи са водичем који познаје Свето Писмо Старог и Новог Завета, јер је Света Земља изузетан доживљај историје као најсветијег библијког простора у коме се сусрећу и дијалог воде Бог и човек. Као и многи српски поклоници од сада се и ви можете јавити ради појашњења о одласку у Јерусалим и најсветија места Свете Земље.

Хаџи Драган Поповић
Контакт телефон + 381 66 800 59 60
или на мејл hadzidraganp@gmail.com