Појмовник Света земља

Пут у Свету земљу је пут међу редове Светога писма. Библијска историја јесте историја првоизабраног народа Божијег – Јеврејског народа.

Света земља је од давнина имала више назива најлепши је сигурно Света земља. Палестина је добила име по суседној земљи Филистеји
и у слободном преводу значи стратегија одбране.

Израел, древни Израиљ је добио назив по патријарху Јакову који се борио са Анђелом Божијим, са значењем онај који је видео Бога лицем у лице.

Земља Хананска по Ханану сину Хамовом, унуку Нојевом, са значењем нежна земља.

Јудеја по Јуди сину Јаковљевом са значењем нека буде прослављена.

Галилеја од појма Галилел што у преводу значи предео, област.

Израел је земља блиског истока, граничи се на северу са Либаном, на североистоку са Сиријом, на истоку са Јорданом, на југу са Египтом а са запада је љуби средоземно море.

Због свог особеног положаја ова држава има на северу планинску климу, на западу приморску на истоку тропску а на југу пустињску климу. Постоје два годишња доба лето и зима.

Од Марта месеца па до краја Октобра температура је од 25 до 32 степена а влажност ваздуха је између 16 и 30% у летњем периоду. Од Новембра до краја Фебруара углавном је кишовито време а последњих година ни снег није изненађење.

Централно место Свете земље је свакако Јерусалим. Град је насељен 3000 година пре Христа.

Налази се тачно на средини Свете Земље на 762 метра надморске висине, на два паралелна брда која раздвајају чувену Тиропеонску долину, долину сисара а нешто ниже на 640 метара надморске висине налази се библијско брдо Офел и то је место прастарог Јерусалима.

Стари град са Саборном црквом Христовог Гроба и брдом Сионом налази се на 755 метара надморске висине.

Стари град има зидине из три периода своје дуге историје. Данашње зидине старог града су из 16 века из времена турског освајача Сулејмана законодавца.

Град има 7 капија од којих су две најпознатије. Дамаска капија добила је назив јер је окренута према Дамаску најстаријем живом граду на свету. Јафо капија гледа ка граду Јафи одакле је испловила Нојева барка.

Град Јерусалим рушен је и паљен до темеља 17 пута и због њега Јеврејски народ употребљава изреку да је срећан онај град који нема историју.

Најпосећенији библијски градови у Светој земљи су: Витлејем, Хеврон, Јерихон, Назарет, Капернаум, Кана Галилејска…